یا تابحال سعی کرده‌اید یک‌زبان جدید بیاموزید؟ اگر جواب شما مثبت است، چگونه این کار را انجام داده‌اید؟ اکثر مردم به روش سنتی آموزش زبان که مبتنی بر حفظ کردن و ترجمه متون است اکتفا می‌کنند. درحالی‌که یک جایگزین مناسب برای این روش، آموزش محتوا محور است. از دهه ۱۹۸۰، آموزش محتوا محور (CBI) به‌منظور تقویت زبان و بهبود عملکرد تحصیلی مورداستفاده قرارگرفته است. این نوع از آموزش، به‌جای زبان بر محتوای آموزشی تمرکز دارد. بااین‌حال، هدف، آموزش زبان نیز است. به زبان ساده، زبان به ابزاری برای یادگیری مطالب جدید تبدیل می‌شود. آموزش محتوا محور (CBI) به رویکردی برای آموزش زبان دوم اشاره دارد که در آن به‌جای آموزش بر اساس برنامه درسی زبانی یا برنامه‌های دیگر، آموزش بر اساس محتوا یا اطلاعاتی که دانش آموزان کسب خواهند کرد سازمان‌دهی می‌شود. 

طبق نظریه ریچاردز و راجرز (۲۰۰۱)، آموزش محتوا محور بر ۲ پایه استوار است: ۱ (مردم زمانی می‌توانند در یادگیری زبان موفق شوند که از آن به‌عنوان وسیله‌ای برای کسب اطلاعات بیشتر استفاده کنند. ۲) این روش، نیاز زبان آموزان به یادگیری زبان دوم را بهتر منعکس می‌کند. در اینجا محتوا اغلب به معنای محتوای آموزشی مانند ریاضیات، علوم یا مباحث دانشگاهی است. واضح است که محتوای آموزشی یک پزشک هیچ شباهتی به محتوای آموزشی یک مهندس ندارد. علاوه بر این، طبق نظریه والئو (۲۰۱۳) و والر (۲۰۱۸)، تنها زمانی می‌توان بر مهارت‌های زبانی تسلط پیدا کرد که دانش محتوا کامل شده باشد. درواقع، یافته‌های والئو در این زمینه نشان می‌دهد که هرچه زبان آموزان بر محتوا تسلط بیشتری داشته باشند آگاهی آن‌ها از جنبه‌های مختلف زبان نیز بیشتر خواهد بود. یادآوری این نکته حائز اهمیت است که زبان‌آموزان در کنار مطالب آموزشی، به یادگیری زبان و مهارت‌های زبانی نیز می‌پردازند. بر اساس نظریه مارش (۲۰۰۲)، این رویکرد را می‌توان نه یادگیری زبان شمرد و نه یادگیری محتوای درسی، بلکه تلفیقی از هر دو است.

برخی از مزایای آموزش محتوا محور:

  • زبان آموزان از طریق محتوای جذاب، در معرض مقدار قابل‌توجهی از زبان قرار می‌گیرند.
  • CBI از یادگیری زمینه‌ای پشتیبانی می‌کند. به زبان آموزان، زبان مفیدی آموزش داده می‌شود که به‌جای قطعات زبانی جداشده در متون گفتمانی مربوطه جای‌داده شده است.
  • زمانی می‌توان زبان را به بهترین شکل ممکن یاد گرفت که به‌عنوان ابزاری برای انتقال محتوای موردعلاقه به دانش‌آموزان مورداستفاده قرار گیرد.
  • محتوا تعیین می‌کند که روی چه زبانی کار شود. این زبان نه‌تنها شامل واژگان و ساختارهای دستور زبان است، بلکه شامل چگونگی کمک به سازمان‌دهی گفتمانی متون نیز می‌شود.
  • در کلاس‌های مبتنی بر آموزش محتوا محور، دانش آموزان هم به محتوا و هم به زبان موردنظر تسلط پیدا می‌کنند.

مجموعه نیک پندار به‌عنوان اولین مرکز آموزش تخصصی زبان انگلیسی بر مبنای روش محتوا محور و به‌عنوان یکی از مراکز پیشگام این امر در آسیا سعی دارد گام مهمی را درزمینهٔ رشد و توسعه آموزش زبان انگلیسی در ایران بردارد. در همین راستا، این مجموعه در تلاش است که با استفاده از محتوای ارزشمند تولیدشده در بهترین مراکز آموزشی جهان، نه‌تنها به انتقال دانش کمک کند بلکه روند یادگیری زبان انگلیسی را نیز تسهیل نماید. با توجه به تحریم‌های ظالمانه، مردم ایران امکان دسترسی به بسیاری از وب‌سایت‌های آموزشی و محتوای روز آموزشی جهان را ندارند؛ ازاین‌رو، مجموعه نیک پندار در تلاش است که با مانع زدایی در این مسیر، گام مؤثری در جهت ارتقا و رشد و توسعه آموزش در ایران بردارد تا از این طریق امکان دسترسی مردم ایران به محتوای ارزشمند تولیدشده در بهترین مراکز عالی جهان نیز فراهم شود.